Recensioner

Här har jag tänkt lägga ut recensioner av besök på fornlämningsplatser, museer, utställningar mm.
Först ut är Köpenhamns Nationalmuseums utställning "Vikings"
Mycket nöje

 

Köpenhamn nationalmuseum – "Vikings" - tillfällig utställning.
Denna gång bar det av till Nationalmuseet i København för att ta en titt på den tillfälliga utställningen ”Vikings”. Är man arkeolog är det ett måste.
Sammanfattningsvis var det som att möta vikingatiden genom dess glimmande föremål, omgärdat av en aura av mystiskt dunkel.Man kom in i en korridor som slingrade sig runt. Det var mörkt som för att låta en träda in i det förflutnas mörker.

Föremål var prydligt placeras i olika montrar. Man hade använt sig av den moderna tekniken med skärmar vid var monter där man kunde se vad de olika numrerade fynden stod för. Många kände man igen, Borrestil på olika figurer, såväl som det klassiska spännbucklorna med sina pärlrader emellan. Svärd fanns också såklart. Från monter till monter, arbetade man sig igenom vart tema som montern berörde: allt från kungar och makt, till handel och blodig strid. De fångade upp det mesta kring vikingatidens olika aspekter, men jag vet inte hur tydligt helhetsbilden blir för en som inte är arkeologiskt insatt.

Dominerande var praktföremål som stod prydligt framställda på hedersplatser i rampljuset. Det som glimmade mest och de mest originella föremålen. Aristokratins överflöd var synligt överallt.
Jag saknade sammanhangen som föremålen var kopplade till och jag saknade de vardagliga förhållandena som mat, det sociala, barndom. Man kom inte vikingatiden så nära. Den blev ganska anonym och stel.

Däremot var utställningen nytänkande och nyskapande när det kom till att använda den moderna teknikens möjligheter för att levandegöra. Det var bildspel som framställde vikingarnas vidsträckta resor med en karta och bildsekvenser från såväl Wales som Spanien. Blev plötsligt sugen på att åka ut och resa.
Vidare fanns projektorer som gjorde runstenars texter levande och skiftande. Därtill fanns såväl intresseväckande titthål som lyssnar-hål där glimtar ur vikingatiden blev synliga.
För de yngre (eller kanske också för en nyfiken vuxen) fanns möjlighet att få klä sig i vikingakläder och få hålla i vikingasvärd. Där fanns även något vikingaspel som utvecklades genom olika montrar längs utställningens väg.

Vikingautställningens paradprodukt, var  de välbevarande skrovresterna av ett massivt långskepp som rekonstruerats genom att bygga en metallstomme som skulle ge besökare förståelse för skeppets enorma vidd. Även här kom den moderna tekniken till användning, då man bland annat gjort panoramafilmduk som visade hur båten seglade. Det var nog här som vikingatiden som helhet blev mest levande.

För mig som inbiten arkeolog fanns det mycket att titta på och studera bland alla dessa föremål, som kom från i princip alla håll som vikingarna rört sig. Några favoriter var miniatyrvapnen av både sköljd, yxa och svärd. Vilken hantverksskicklighet och pillgöra.
Man kände sig dessutom mycket angelägen att läsa noga om alla de föremålen som presenterades på de elektroniska blädderskärmarna. Vi tillbringade nog mest tid av alla per monter.
Asatron som ofta är lockande att lyfta fram, fanns också här, men på en lagom nivå. En sak som fastnade extra starkt var vad att det stod att Torshammaren tydligen var en betydande symbol för kvinnor, eftersom många Torshammare hittats i kvinnogravar. Det har jag inte hört förr. Det är något jag blir nyfiken gräva djupare i.

Vi kom nöjda ut ur utställningen och klev (strategin mycket tydlig) rakt in i giftshoppen helt tillägnad vikingatiden. Vi övervägde om vi skulle köpa med oss en flaska mjöd, men avstod.
Men… när vi nu ändå var på museet kunde vi inte låta bli att även gå en runda i Danmarks Oldtid- avdelning, trots att vi varit där tidigare för inte så längesen – det bara är så när man är arkeolog. Då var det lite som att vikingatiden var på rymmen; mer än en gång svepte en vikingaklädd person förbi. Vår teori var att de hade samlat ihop ett gäng reenactors, som kanske mitt under den guidade turen ska storma in och skrämma slag på publiken, likt vikingarna måste ha skrämt slag på de stackars prästerna vid Lindisfarne år 793.

 bel-runsten.jpg

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.