Dagbok

15 mars 2018

Konserveringens dag!


I år är det kulturarvets år och då har man skapat en dag för att uppmärksamma konserveringen av vårt kulturarv. Det kan handla om hur man ser till att bevara arkeologiska fynd så de kan bevaras till allmän beskådan på museer, men likaväl handla om bevarande genom dokumentation. För allting är förgängligt och innan vi vet ordet av kan något ha försvunnit. Som den här gamla pil-alléen som visar var en gammal väg en gång gick. En dag var den plötsligt nersågad tur att jag vid ett tidigare tillfälle hade tagit upp kameran och fotograferat.

 

10 juli 2017
Inget att hänga upp sig på.
Min sommar som museipedagog på Skansen var produktiv. Förrutom att jag lärde ut gamla sätt att tvätta, baka och leka fick jag även göra björkvispar och tälja mig en egen gammal hederlig klädnypa.


 

 17 juni 2017

Skansens kostymsamling är enorm, då man under hela Skansens tid samlat på sig och gjort kopior av gamla tidstypiska plagg. Där finns tom några kopior av plagg från forntiden, som jag fick lov att titta närmare på.

 

26 november 2016

En dag hittade jag ett mynt på marken, det var ett norskt mynt. På skojs skull tänkte jag att det var ett tecken för en resa till Norge. Nu blev det verklighet. Jag firade min 30årsdag i Oslo och fick se Osebergaskeppets spännande fynd, samtidigt passade vi på att besöka Thor Heyerdals museum och Oslos motsvarighet till Skansen.


 

24 november 2016
Änltigen blev den klar, mitt stora samtidsdokumentations- projekt om Knut Gyllins Handelsträdgård - i bokform!


 20 juni 2016

Det har varit en trevlig sommar på Fotevikens museum, jag har fått möjlighet att verkligen sätta mig in i det vikingatida textilhantverket, med både växtfärgning, nålbindning och inte minst av allt den spännande brickbandstekniken.

 

 

14 juni 2015
Nu har jag varit på Björkö, Birka Vikingastaden, i mer än tre veckor. Lika vackert som jag minns det från när jag jobbade där 2013. Förutom guidningar, så arbetar jag denna gång även med att inspirerar "unga arkeologer" och lär dem om hantverket att arbeta med spåren efter det förflutna.

3 mars 2015

Det har varit ovanligt tyst på min hemsida en bra tid nu, men det betyder inte att det inte händer något - tvärt om! Jag har många järn i elden och hinner inte skriva om allt. Just nu håller jag på att planera kommande årets dokumentärer. Delvis har jag hört mig för på Arkeologi Forum om vilka kulturhistoriska lämningar de gärna skulle se ha en huvudroll i mina dokumentärer, men jag har även börjat skriva på en projektplan för att söka ekonomiskt stöd till mina filmer så att jag kan satsa ännu mer på dem. För ungefär en vecka sedan hade jag dessutom ett möte med en från Uppåkra Arkeologiska Centrum, där vi diskuterade framtida samarbeten kring just detta. Spännande!

 2 januari 2015

Folk ger nyårslöften om träna mer eller sluta röka - mitt var att hinna bli färdig med min senaste dokumentär innan det nya året började. Och jag hann! Här är den en historia om en säregen ö som är mest känd som turistmagnet, men som har flera intressanta historier att berätta om!

***********************************************

 

 

31 augusti
Uppåkra dagen.
För Malmöborna är denna dagen kanske mest ihågkommen som översvämningsdagen. På en natt kom så mycket vatten att det blev översvämningar under viadukter och i garage. Jag tvekade men beslöt mig att trots det dåliga vädret bege mig till Uppåkra precis utanför lund, där en eventdag för Uppåkra som förhistoriskt centrum skulle hållas. Här finns ambitionen att utveckla detta till ett besökscentrum och att det ska bli mer än en fornlämningsplats som bara är "en tom åker". Med dagens teknik kan man göra mycket för att levandegöra en abstrakt lämning som en förhistorisk boplats, och på Uppåkra har man utvecklat denna idé. Blir spännande att se hur långt de kan föra det hela.

 

5 augusti
Även om mitt jobb på Ven cirkulerar kring 1500-talet och astronomi, så kan jag som fornlämningsintresserad inte låta blir att kika på vilka förhistoriska lämningar som finns på ön. Att man har hällristningar på området var extra intressant. Redan första dagen hade dock mitt tränade öga sett gravhögen som ligger bara ett stenkast från museet: Gallehögen. Hur olika epoker vävs samman och kan vara mycket nära varandra samtidigt som de är mycket långt ifrån varandra är fascinerande.

 

23 juli
Har inte skrivit på länge, men sedan april har det varit fullt upp på Tycho brahe-museet. Det har varit en riktig värmebölja nu och jag förstår inte hur besökarna på Ven orkar cykla runt. Jag blir varm bara att att gå fram och tillbaka mellan musei-entrén och observatoriet. När man har en guidning i stark sol och hög temperatur får man som vanligt leta efter de skuggytor man kan hitta och stå och kisa mot solen, eftersom man vill skona besökarna från att behöva göra det. Applåderna i slutet gör att jag för ny energi så att jag kan fortsätta resten av dagen. Det är bara att njuta medans sommarvärmen är här!

 

 

20 januari
Just nu riktas blickarna mot Djäknegatan i Malmö. Inte för att hinna med rätt buss, utan för det som är under asfalten. Djäknegatan är delvis avstängd pga arbete med ledningarna, men det är inte det som är det intressanta: Det är de fynd som arkeologerna hittar. Knappt en meter under marken bland olika jordlager och rör ligger ett 20-tal kvarlevor av människor som för 200 år sedan fick detta som sin sista viloplats. Jag läste om det i media först och fick se de fascinerande bilderna av kranier som låg blottade. Men jag var såklart tvungen att gå dit och se med egna ögon!
Det som idag är en väl trafikerad gata, var en gång en hospitalkyrkogård.

Läs mer här: http://www.sydsvenskan.se/malmo/skelett-funna-i-malmo/

 

 

 

28 januari 2014
Äntligen! Nu är den färdig! Min senaste dokumentär. Se den här: http://www.youtube.com/watch?v=IcT0Ql5Ndwk&feature=youtu.be

 

***********************************************

1 december
Årets julkalender intresserade mig som arkeologi lite extra: Familjen Hedenhös uppfinner julen. Jag undrar om den kommer göra att arkeologi blir mer intressant eller om det kommer bidra till en än mer förvrängd syn på stenåldersmänniskan. Sätter man historisk korrekthet åt sidan verkar den charmig och underhållande. Tanken på hur stenåldersmänniskorna skulle tolka vår värld väcker intressanta funderingar. Var vi mycket olika eller inte?

27 november
Hittade om ett spännande kommande projekt om Moderna landskap; det moderna samhällets kulturarv. Det ska köras igång av Kristianstads regionmuseum i nästa år. Men de är inte ensamma om detta. De har haft bl.a. Västragötalands projekt Moderna VT som inspiratör, se mer på denna fullspäckade länk: http://www.modernavg.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=40833
Detta är ju nära besläktat med mina egna nutidsarkeologiska projekt. Trevligt att gårdagens kulturarv uppmärksammas allt mer!

 

19 juli
Har varit mycket nu under högsäsongen på Birka. Men mellan det har jag bekantat mig med Botkyrkas kommuns historia och fornlämningar. Kurt Bengtson har visat mig runt på alla smultronställen. Botkyrkas kyrka var extra imponerande. Som i så många andra kyrkor har runstenar använts som byggnadsmaterial.
Har än Alby stenkista att titta på.  Jag planerar att göra en liten dokumentär om nedslag i Botkyrkas historia, men det lär bli till hösten. Sen vill jag gärna fått se gravfältet där lilla Otto hittade Södermanlands största silverskatt från vikingatiden!
botkyrka-runt-med-kurt-112.jpg

 

 

25 maj
Var länge sedan jag skrev och det har hänt en hel del. Jag har styrt kosan norrut och denna sommar tillbringar jag på Birka, Vikingastaden. Underbar arbetsplats! Att få vara utomhus hela dagen, omgiven av natur, gravhögar och fågelkvitter - samtidigt som man låter barn och vuxna uppleva och få glimta in i den spännande vikingatiden. Jag är i mitt rätta element!

bel-birkasant-13.jpg

15 februari
Som den inbitna bokmal jag är, var det idag dags för en tur till bibblan (Lindängens numer) och nog blev jag positivt överraskad när jag såg det här: en utställning om fynden efter en utgrävning mellan Lindängens ytterkanter och yttre ringvägen. Jättetrevligt initiativ!

lindangen-bibl-ark-utstallning-5.jpg

 

22 januari
Man märker att det nya året har kört igång på allvar nu, för de arkeologiska och kulturrelaterade jobben börjar droppa in allt snabbare på platsbanken - det blir mycket att ta tag i framöver.
 

7 januari -2013
Nytt år och nya friska tag. Jag ska rensa och städa ur garderob och förråd tänkte jag. Det är inte bara jag som gör sådant utan även Kulturen. Man skulle ta bort gamla montrar - och som det brukar vara när man gräver sig in längst in i de glömda skrymslena - hittade man något oväntat: gamla väggmålningar! Läs mer här: http://www.kulturen.com/byggnader/bakom-kulisserna/vaggmalningar-gomde-sig-bakom-montrar/

 

*************************************************

 

27 december
Jag tog mig en lång promenad idag. Efter allt sittande framför granen och vid julbordet känns det riktigt skönt. Jag ser en hel del skräp på marken och tänker på att det arkeologerna hittar många gånger är just skräp- bortslängda saker. Men vi har ju källsortering och skräpplockare idag- bidrar det till en missvisande bild för framtidens arkeologer? Fast det är ju inte bara skräp de hittar: arkeologer hittar det bortkastade, det bortglömda och det bortgivna.

 

18 december
Det är mycket julstök, klappar, julpynt och såklart julbak. Jag ville göra något orginellt och det blev den klassiska sevärdhetsikonen: kringlan. (som kan ses på en bildsten från Gotland)
På tal om att ha mycket att göra, så firar jag och min sambo fyra år idag. Som de två arkeologer vi är firar vi på passande vis med kombinationen historia och mångkulturellt: ett besök hos en fornlämning ( Snarringe stenkammargravar - som är två gånggrifter i en och samma hög) och avsluter det hela med att avnjuta lite sushi på Saiko i Malmö.
Med det önskar jag en God Jul!

god-jul-fran-belinda.jpg

 

1 noveber
Så var det November. Kylan har kommit till slut och löven fallit. Nu är äntligen mina dokumentärfilmer från VikingaTider färdiga och ligger uppe på min youtubesida http://www.youtube.com/user/belindaarchaeology.
Det har varit krävande, mycket tid framför datorn och mycket krångel, men också mycket roligt och lärorikt. Allt slit är värt det när man ser slutresultatet! Dags att kasta sig in i nästa dokumenteringsprojekt!

 21 oktober
- Vi behöver ett bra utflyktsmål sa H.
- Varför inte Vikingatider där jag jobbade i somras? föreslog jag.
- Vilken utmärkt idé!
Sagt och gjort… idag tog jag Fryshusets medlemmar, föräldrar och deras barn, tusen år tillbaka i tiden.
Det blev en guidad tur där jag i vikingakläder (såklart) visade dem runt och lät dem komma riktigt nära forntiden.
Några pojkar blev väldigt intresserad av flintslagning och jag beskrev tekniken i detalj. Alltid trevligt när besökarna ställer frågor, En liten kille hade tjatat hela veckan och längtat. Han var mycket intresserad av historia tydligen – kanske en liten framtida arkeolog?
Efter en mysig fika i långhuset blev det vikingalekar. vilka roade såväl liten som stor. Som pricken över i:et kom solen fram.
Känns underbart ha fått ge dem ett trevligt minne – ingen lär väl glömma dragkampen.
En riktigt lyckad dag med andra ord!

 

5 augusti
Jag har blivit deltidsanställd för att spela in en minidokumentär om VikingaTiders kommande projekt; bygga en stavkyrka. Detta i syfte att kunna locka sponsorer och intressanter. I veckan fick jag komma "bakom kulisserna" för vaktmästaren på Löddeköpinge kyrka för filmningen. Oerhört trevlig människa! Vi snackade om både det ena och andra förutom att filma. Vad vore världen utan människor som bjuder på sig själva?

 

jag-dokumentarfilmare.jpg

10juli
Jag stortrivs med att vara pedagog och ge barn lite vikingaupplevelser. Visst ibland är de stökiga. I brist på annat började jag berätta en vikingasaga för att fylla ut en kvarts tomrum som fick ungarna rastlösa. Och hör och häpna de satt tysta och som trollbundna när jag med teaterlika gester berätta om när Tor var ute och fiskade. Att det funkar gick upp för mig plötsligt när jag berättat klart historien och de tjöt bedjande "berätta en till!"

 20 juni
VikingaTider, Löddeköpinge. Jag stortrivs med den lantliga miljön, sommarväder och leka vikingaliv med skolbarnen. Den härliga mixen av att klina långhusväggar ena dagen och andra dagen gå runt och se på veteranbilar. 

21 maj
Nu befinner jag mig på Vikingatiders temapark, där jag kommer vistas större delen av denna sommar. Bygga långhus och lära skolbarnen leva vikingaliv. Barn är härliga... och besvärliga.

12 maj
Har harit på fornlämningsinventering i Rasbo sn. en bit ifrån uppsala. Var trevligt se den staden och komma hemmifrån ett tag. Men trevligast var att vandra runt i naturen och finna lämning efter lämning; den ena mer imponerande än den andra. Vi tittade på ett flertal bronsåldersborgar och gravfält. Den stora överraskningen var en husterass på över 30 meter lång! Här uppe finns det enormt mycket mer lämningar än vad Skåne och södra delen av landet någonsin kan erbjuda. Inte nog längtar tillbaka redan!

2 maj
Jag har inte hunnit skriva på mycket länge eftersom jag haft fullt upp. Dels med databasen av Rasbo sockens fornlämningslandskap- ett område som är oerhört intressant att studera mer djupgående. Jag kommer berätta mer noga om det vid ett annat tillfälle.
I samma veva som detta var jag en sväng på två dagars förundersökning av medeltida gårdsläge i Hallsjö. Bara ett stenkast ifrån låg ett gravfält på en ås med säkert mer än 50 små gravhögar - en sådan utsikt när man arbetar är extra lyxigt trots att det regnade en hel dag!

Igår kämpade jag mig fram mellan taggiga snår och värmande vårsol för att fotografera och hämta inspiration till min bok om Gyllins övergivna plats. Kan låta kämpigt, men vad gör några rivsår och trötta ben när man gör det man älskar göra? Utforska och försöka förstå. Två timmar gick väldigt fort

16 mars
Var ett tag sedan sist. Haft mycket att stå i med flytten. För tillfället finns jag på Riksantikvariet i Lund där jag helt snöat in på fornlämnings-landskapsanalyser.

 

2 2januari
Idag blir det en mix, eller om jag ska säga en kontrast, av att gå till ILVA möbelbutik och läsa en bok om de arkeologiska utgrävningar av boplatser som gjorts i Malmöområdet under flera decennier - boende idag och i forntid med vitt skiljda förutsättningar.

 

14 januari
Landskapsinventering brukar jag förknippa med att traska runt i snår med stövlar länge och väl, men det går faktiskt bra att göra detta från bilen - mycket bekvämare och man kan plöja av större områden på kortare tid!
Dagens inventering av Bronsåldersvägens sträckning gick bra. Ner mot Trelleborg blir det mer osäkert var sträckningen kan ha gått. Såg några nya bronsåldershögar. Bl.a. en hög där man satt en flaggstång mitt uppe på högen! Det är nog den mest udda fornlämningssituation jag varit med om! T. sa att det fanns en plats där man byggt ett hus i ett tätt utrymme mellan två gravhögar... mycket ska man höra innan öronen trillar av...

flaggstang-hog.jpg

 

9 januari
Äntligen! Har gjort färdigt Trelleborgen - dokumentärerna. se dem här: http://www.youtube.com/user/belindaarchaeology

 

4 januari-2012
Har skapat ett konto på Platsr
Kolla in mina platser!
http://www.platsr.se/platsr/profil/id/Bel_arch

 

**************************************************

 

29 december-2011
Alla har en kreativ sida. Jag har alltid gillat att pyssla.
Nu har jag äntligen blivit klar med min gånggrift och jag är nöjd, resultatet blev över förväntan.

 

 

 

 bel-runsten.jpg

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.